Calandra von Edelsten

NIMI

ROTU

SUKUPUOLI

VÄRI, SÄKÄKORKEUS

SYNTYNYT

Calandra von Edelsten "Cala"

Suomalainen ratsuponi (50%)

Tamma

Tummanrautias, 148cm

11.02.2016, Suomi  , 14-vuotias

OMISTAJA

KASVATTAJA

PAINOTUSLAJI

KOULUTUS

REKISTERINUMERO

Miia (VRL-13534)

Miia (VRL-13534)

Esteratsastus

re 120cm

VH16-029-0096

30.11.2016 Palkittu Esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa ERJ-II palkinnolla pistein (7 + 40 + 25 + 12 + 13 = 97 p.)
25.02.2017 Palkittu virtuaalisessa ratsuponilaatuarvostelussa RPL-II palkinnolla pistein 7,5 (3,5 + 4) + 11 + 15 + 14,2 + 1 + 5 + 2 = 55,7p.
30.03.2017 Palkittu Yleislaatuarvostelussa YLA2 palkinnolla pistein 28 (16+12) - 25 (21+4) - 17 - 19 - 4 = 93p.

Historiaa

Cala syntyi helmikuun alkupuolella aurinkoisena talvipäivänä. Calan emän Skyen oli odotettu varsovan vasta kuun lopussa tai maaliskuun alussa, mutta 11.02.2016 unisena aamutalliin mennessäni sain muutaman kerran hieraista silmiäni, sillä näin Skyen karsinassa pirteän suklaanruskean läsipäävarsan jalkeillaan. Varsa oli onneksi täysin terve.
 Varsana tamma oli aika arka kaveri, mutta iän kartuttua neiti ei enää turhia arkaile. Ratsukoulutus onnistui Calan kanssa hyvin, vaikkakin kerran jonkun muun kuin kasvattajan noustessa selkään neiti päätti järjestää pienen rodeoshow:n... Ratsastaja tuli aika äkkiä takaisin maankamaralle, mutta onneksi ei sattunut pahemmin.
Neidistä kuoriutui nopeasti lahjakas esteratsu ja Cala rakasti hyppäämistä jo varsana puomien yli loikkiesssa, joten siitä huomasi heti, että pitkälle tullaan vielä pääsemään.

Luonnekuvaus

Yleisesti Cala on luonteeltaan herkkä ja omanarvonsatunteva ponineiti, joka on yhden ihmisen hevonen. Tammalla synkkaa vain harvojen ihmisten kanssa ja oikean ihmisen kanssa se on oikein kiltti ja luotettava. Oikean ihmisen kanssa tamma on yhteistyöhaluinen ja yrittää aina parhaansa. 

 Hoitaessa neidin saa helpoiten hoidettua käytävällä, koska karsinassa se usein äksyilee, sillä se pitää karsinaa omana paikkanaan. Tamma on aika herkkis joka paikasta, joten sitä harjatessa kannattaa käyttää mahdollisimman pehmeitä harjoja. Suojia laittaessa poni saattaa nostella kinttujaan, mutta se laskee ne kyllä käskystä maahan. Varusteiden laitto ei tuota juurikaan ongemia, vaikka satulaa laittaessa neiti saattaa vähän nyrpistää nenäänsä. Taluttaessa Cala saattaa kävellä välillä vähän turhan reippaasti, etenkin tarhasta sisälle haettaessa, mutta mikään jyrä neiti ei sentään ole.
 
Ratsastaessa Cala on herkkä ja energinen. Tammalla on hienot ja ilmavat liikkeet, joissa on helppo istua. Poni osaa kulkea kauniissa muodossa, kunhan vain ratsastaja pitää pehmeän käden ja ratsastaa enemmän istunnalla ja pohkeella kuin ohjalla. Neiti on herkkä ratsastajan kaikille avuille, joten se vaatii jo kokeneemman ratsastajan selkäänsä. Cala osaa järjestää välillä jotain äksöniä etenkin tuulisella säällä. Poni saattaa nähdä mörköjä kentän nurkissa, mutta kun tamma keskittyy töihin niin nurkissa vaanivat möröt unohtuvat kokonaan. 

 Esteillä Cala saattaa kuumua vähän liikaa ja hermostuakkin, mutta se rauhoittuu jos ratsastaja pysyy selässä rauhallisena. Esteiden välissä tamma saattaa tulla välillä vähän vahvaksi, mutta hyppyyn se tarvitsee ratsastajalta rennon käden. Cala on varovainen jaloistaan ja se hyppää esteet sen verran reilulla ilmavaralla, että harvoin puomeja tulee alas. Neiti on nopea jaloistaan ja se hyppää hyvin paikasta kuin paikasta ja Cala onkin hyvä ratsu aikaratsastusluokkiin, sillä sen kanssa pystyy tekemään todella lyhyitä teitä ilman ongelmia. Poni ei kyttää tavallisia erikoisesteitä, mutta pitkä vesi on neidin mielestä vähän jännittävä, joten pitkää vettä hypätessä ratsastajalla on oltava jalka kiinni.

 Kisapaikalla Cala käyttäytyy nätisti, mutta se saattaa etenkin kiima-aikana huudella muiden hevosten perään. Kisapaikalla käsiteltäessä neidin kanssa ei ole mitään ongelmia ja tamma käyttäytyy taluttaessakin fiksusti. Verryttelyssä poni saattaa olla vähän pörheä ja ylivirkeä, mutta radalla se on aikalailla samanlainen ratsastaa kuin kotonakin. Lastaus ja kuljetus onnistuu ponin kanssa yleensä ongelmitta, vaikka yksin matkustaminen onkin neidin mielestä vähän epämukavaa.


                          

© ransu.kuvat.fi

Sukutaulu


i Baron von Edelsten 
srp (50%)
ERJ-I


ii My Surprise
ERJ-II
drp (50%)

iii My Scotty
ox

iie Chickaboo
nf

ie Twister II
ERJ-I
drp (50%)

iei Hurricane
x

iee Charlene
nf

e Skye von Edelsten 
srp (50%)
ERJ-I

ei Golden Heart
ERJ-I
drp (50%)

eii Golden Fire
nf

eie Valley's Viveka
xx

ee Forever My Only One
ERJ-II
drp (50%)

eei Zareef
x

eee Forever My Love
wB


Calan isänisänisä My Scotty oli upea arabialainen täysiverinen ori. Säkäkorkeutta My Scottylta löytyi 167 senttimetriä ja väriltään ori oli tummanrautias. Luonteeltaan My Scotty oli yritteliäs ja herkkä. Ori syntyi Belgiassa yksityiselle tallille maaseudun rauhaan. My Scottyn varttuessa se lähti ratsukoulutukseen ammattilaiselle. Ratsukoulutuksen jälkeen ori palasi takaisin kotiin, jossa se aloitti kilpailemisen esteratsastuksessa kasvattajansa kanssa. Ori kilpaili aluksi ihan helpoissa luokissa nousten vähitellen ylöspäin. Korkeimmillaan ori pääsi kilpailemaan 100 senttimetrin luokkia, mutta pääasiassa se kilpaili 90cm tasolla. Kun My Scotty oli kilpaillut kasvattajansa kanssa 5 vuotta, kasvattaja laittoi sen myyntiin. Orin osti arabikasvattaja Saksasta. Saksassa My Scottylla kilpailtiin vielä 4 vuotta, jonka jälkeen se jätettiin eläkkeelle ja siitoskäyttöön. Ori astui yhteensä 42 tammaa, joista kaikki varsoivat terveen varsan. My Scotty lopetettiin 24 vuoden iässä vanhuuden vaivojen vuoksi.

Calan isänisänemä Chickaboo oli ruunikko newforestinponi tamma, jolta löytyi säkäkorkeutta 144 senttimetriä. Chickaboo syntyi Iso-Britanniassa suurelle tallille, joissa oli poneja lähes 80 yksilöä. Luonteeltaan poni oli hieman itsepäinen, mutta kuitenkin periksi antava kaveri. Tamma sai elää nuoruutensa suuressa laumassa muiden ponien kanssa. Chickaboolla aloitettiin kilpaileminen 5-vuotiaana ja se kilpaili sekä koulu- että esteratsastuksessa. Tamman tottuessa hieman kilpailuissa olemiseen, sen kanssa aloitettiin kenttäkisojen kiertäminen. Chickaboolla kilpailtiin kenttäratsastuksessa 7 vuotta, jonka jälkeen se myytiin poniratsastajalle. Poniratsastajan kanssa ori kilpaili esteratsastuksessa 90-110 senttimetrin luokkia hyvällä menestyksellä. Poni kävi myös näyttelyissä ja se kantakirjattiin II-palkinnolla. 15-vuotiaana poniratsastajan ponivuosien päättyessä Chickaboo toimi 3 vuotta nuoren tytön opetusmestarina, jonka kanssa se kilpaili 70-90 senttimetrin luokkia. Siitoskäyttöön tamma jäi 18-vuotiaana ja se ehti saada yhteensä 2 jälkeläistä. Chickaboo lopetettiin 25-vuotiaana vanhuuden vaivojen vuoksi.

Calan isänemänisä Hurricane on upea tummanpunaruunikko angloarabi ori. Hurricane syntyi Saksaan yksityiselle kasvattajalle, josta se myytiin toiselle puolelle Saksaa ratsuttajalle. Hevonen oli alusta asti hieman pippurinen kaveri ja sen kanssa ei ihan kaikki ratsastajat pärjänneeet. Ori on kierrellyt ympäri Eurooppaa estekilpailuissa menestyksekkäästi tuoden melkein aina ruusukkeen mukanaan palatessaan kotiin. Hurricanella on hyvä ja terävä hyppy sekä lennokkaat ja näyttävät askellajit, joilla se on pärjännyt pitkälle myös tyyliesteratsastuksessa. Ori lopetti kilpailu-uransa 17-vuotiaana, jonka jälkeen se jäi siitoskäyttöön. Ori ehti saada yhteensä 29 jälkeläistä ennen kuin sejouduttiin lopettamaan vanhuuden vaivojen vuoksi.

Calan isänemänemä Charlene on punaruunikko 146 senttimetriä korkea newforestinponi tamma. Tamma syntyi Iso-Britannniassa yksityiseen pikkutalliin maaseudulla olevaan kylään. Luonteeltaan Charlene oli varsasta saakka hyvin ystävällinen ja lempeä tapaus, joka sopi niin aikuiselle kuin lapselle. Nuorena tamma oli kevyessä harrastekäytössä ja se sai ensimmäisen varsansa 4-vuotiaana. Tamman kasvattajan tytär innostui kilpailemisesta Charlenen ollessa 6-vuotias, jolloin he starttasivat ensimmäiset kilpailunsa. Ratsukko eteni nopeasti ja pian he pääsivät kilpailemaan jo aluetasolla 100 cm korkeilla esteillä. Charlenen ratsastajalta loppui kuitenkin ponivuodet, joten tamma annettiin ylläpitoon. Ylläpitokodissa poni pääsi vähän osaavamman poniratsastajan ratsastettavaksi ja kilpailtavaksi, jolloin tamma kehittyi hurjaa vauhtia. Charlenella päästiin kilpailemaan 120 cm luokkia kansallisella tasolla hyvin menestyen. Tamma pääsi myös osallistumaan useisiin mestaruusluokkiin, joissa tulokset olivat ihan hyviä. Charlene palasi kuitenkin kotiinsa sen ollessa 13-vuotias. Takaisin tullessaan poni pääsi harrastekäyttöön ja sillä kilpailtiin satunnaisesti. Ponin jäädessä turhasi, se päätettiin laittaa myyntiin. Charlene löysi kotinsa Saksasta kasvatustallilta, jossa se pääsi siitoskäyttöön. Tammalla on tällä hetkellä 3 varsaa, ja se viettää nykyäänkin päiviään siitosponina.

Calan emänisänisä Golden Fire on 144 senttimetriä korkea newforestinponi ori ja väriltään se on ruunivoikko. Luonteeltaan ori oli aina kiltti ja rehellinen, jonka kanssa pärjäsi kaikki. Golden Fire syntyi Belgiassa pienellä maalaistilalla, jossa se varttui neljä vuotiaaksi. Kasvattaja joutui kuitenkin luopumaan ponista heikon rahatilanteen vuoksi. Golden Fire myytiin Saksaan uudelle omistajalle yksityiselle ratsuttajalle. Saksassa oria koulutti aluksi sen ostanut ratsuttaja, mutta ku poni oli koulutettu, se siirtyi ratsuttajan tyttärelle kilpaponiksi. Ratsuttajan tytär aloitti Golden Firen kanssa kilpailemisen aluksi aluetasolta esteratsastuksessa ja he nousivat pikkuhiljaa siitä ylös päin. Lopulta he pääsivät hyppämään Saksan mestaruuksissa, mutta mitalia heivät sieltä harmillisesti saaneet. Tytöltä loppui ponivuodet mestaruuksien jälkeen, joten ori sai alkaa etsimään uutta kotia. Golden Fire löysi kotinsa pienestä siittolasta maalaiskylästä, jossa se asustaa edelleen. Siittolassa ori kilpaili vielä muutaman vuoden kansallisella tasolla, jonka jälkeen se sai siirtyä siitosorin hommiin. Ponilla sai yhteensä 25 jälkeläistä kunnes poni jouduttin lopettamaan.

Calan emänisänemä Valley's Viveka oli englantilainen täysiverinen tamma. Väriltään tamma oli punaruunikko ja säkäkorkeutta siltä löytyi 163 senttimetriä. Valley's Viveka oli tunnettu hevonen niin esteratsastuspuolelta kuin näyttelyistäkin. Sillä oli erinomaiset liikkeet ratsupuolelle ja teknisesti hyvä ja terävä hyppy. Valley's Viveka syntyi Iso-Britanniassa kasvatustallille. Nuorena tamma kävi paljon näyttelyissä ja se kantakirjattiin englantilaisten täysiveristen kantakirjaan I-palkinnolla. Tämä hevonen kävi myös paljon irtohypytystilaisuuksissa, joissa se sai hurjasti kehuja hypystänsä. Kun Valley's Viveka oli 5-vuotias, siitä tehtiin ostotarjous Saksasta laadukkaalta kilpatallilta. Niin alkoi tamman matka kohti Saksan maata jossa alkoi sen kilpaura. Saksassa Valley's Viveka kilpaili aluksi nuorten hevosten luokissa ja nousi siitä pikkuhiljaa ylöspäin. Hevonen edusti myös Saksaa nuorten hevosten Euroopan mestaruuksissa 7-vuotiaana. Tamma pääsi kilpailemaan korkeimmillaan 150 senttimetrin luokkia hyvin menestyen. Pitkän kilpauransa jälkeen Valley's Viveka pääsi viettämään eläkepäiviään siitoskäytössä. Tamma sai yhteensä 10 jälkeläistä, joista kaikki ovat päässeet seuraamaan emänsä jalan jälkiä. Hevonen lopetettiin 28-vuotiaana vanhuuden vaivojen vuoksi.

Cala emänemänisä Zareef oli menestyvä ruunikko angoarabialainen täysiveriori. Zareef syntyi Italiassa, mutta pian se myytiin Saksaan käytettäväksi saksalaisten ratsuponien jalostukseen. Hollannissa orilla kilpailtiin aluksi vain kouluratsastuksessa. Koulupuolella Zareef saavuutti lukuisia sijoituksia Vaativa A tasolla, mutta pian alettiin huomata että orilla oli reilusti hyppykykyä ja siitä päätettiin kokeilla esteratsuksi. Hevoselle etsittiin uusi ratsastaja joka voisi kilpailla sillä estepuolella. Orille löytyi ratsastaja nopeasti, ja ratsukko aloitti aluksi ihan vain pikkuluokista, mutta lopulta parivaljakko hyppäsi jo 130 cm luokkia. Valitettavasti tämän erottumattoman kaksikon estetaival päättyi kuitenkin lyhyeen kun Zareef loukkaantui pahasti kaatuessaan tarhassa. Hevosen molemmat etujalat murtuivat, ja hevosen selviytymismahdollisuus oli pieni. Zareefin omistajat kuitenkin halusivat pelastaa oriin, ja pian aloitettiinkin jo leikkaus. Ori kuin ihmeenkaupalla selviytyi onnettomuudesta, mutta ratsastuskäyttöön siitä ei enää ollut. Zareef oli sitten vain jalostuskäytössä ja se astui useita tammoja Hollannissa ja nautti eläkepäivistään. Zareefin ollessa jo vanha, sen etujalat alkoivat kipuilla ja se ontui lähes jatkuvasti. Ori katsottiin parhaaksi lopettaa, ja nyt orin jälkeläiset seuraavat sen kavionjälkiä.

Calan emänemänemä, Forever My Love on rautias 135 senttimetriä korkea welsh B-poni. Tamma syntyi Iso-Britanniassa suureen welshponikasvattamoon jossa ponit saivat viettää yötä päivää suurissa laumoissa isoilla laitumilla. Tamma oli lähes puolivilli varsana ja sitä alettiin totuttaa ihmisiin vasta vieroituksen aikaan. Ponia alettiinkolmenvuoden ikäisenä ratsukouluttamaan ja se edistyi nopeasti. Tamma alkoi vanhempana kilpailemaan hunterkilpailuissa lasten ratsastamana. Forever My Lovella oli luonnetta sen verran että ponia ei voitu ihan kokemattomille ratsastajille laittaa joten sille oli aika hankala löytää ratsastajaa. Tamma menestyi kilpailuissa hyvin, mutta welshkasvattamo myi sen hyvin pian sillä talli alkoi vähentäämään ponimäärää ja sitten myös Forever My Love päätyi myyntilistalle. Tamma löysi kotinsa muutaman kuukauden kuluttua Hollannista yksityiseltä harrasttallilta. Hollannista poni totutteli ensin uuteen kotiinsa, jonka jälkeen tallin omistajan tytär alkoi valmentutumaan sillä. Forever My Love ja sen uusi ratsastaja alkoi pikkuhiljaa käymään kilpailuissa, ja korkeimmillaan he menivät kisoissa 90 senttimetrin korkuisia luokkia hyvin menestyen. Tamma oli näppärä jaloistaan ja sillä oli erinomainen hyppy kapasiteetti pieneksi poniksi. Ponin ratsastajan äiti päätti pidemmän harkinnan jälkeen astuttaa tamman englantilaisen- ja arabialaisentäysiverisen risteytysorilla. Tamma ei ehtinyt saada enempää jälkeläisiä, sillä se jouduttiin lopettamaan äkillisesti ähkyn takia.


ieii: x
ieiii: ox
ieiie: xx
ieie: x
ieiei: ox
ieiee: xx
eeii: ox
eeie: xx
eeei: wA
eeee: wB'

Jälkeläiset

Syntynyt Nimi Isä Omistaja
18.09.2016 Chadwick von Edelsten Khalid al Sparta Miia VRL-13534
19.09.2016 Chantal von Edelsten Chippy Random Miia VRL-13534
08.07.2017 Charles von Edelsten Colorado von Edelsten Miia VRL-13534

Kilpailukalenteri

05.04.2016     ERJ     Esteratsastus     Kutsu       110  cm - 01/30
08.04.2016     ERJ     Esteratsastus     Kutsu       110  cm - 05/30
09.04.2016     ERJ     Esteratsastus     Kutsu       110  cm - 05/30
09.04.2016     ERJ     Esteratsastus     Kutsu       110  cm - 05/30
11.04.2016      ERJ     Esteratsastus     Kutsu       110  cm - 05/30
14.04.2016      ERJ     Esteratsastus     Kutsu       110  cm - 02/30
02.05.2016      ERJ     Esteratsastus     Kutsu       120  cm - 03/30
17.05.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     110 cm    01/40
19.05.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     110 cm    06/40
03.05.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     110cm    03/30
10.05.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     110cm    05/30
08.05.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     120cm    01/30
09.05.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     120cm    03/30
26.05.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     120cm     04/30
18.06.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     120cm    06/40
04.06.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     110cm    03/30
07.06.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     110cm    02/30
08.06.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     110cm    03/30
22.05.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     120cm    04/23
13.09.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     110cm    06/40
16.09.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     110cm    02/40
20.09.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     110cm    02/40
09.07.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     120cm    03/53
22.07.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     120cm    05/53
22.07.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     120cm    03/53
24.07.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     120cm    01/53
01.08.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     120cm    03/53
02.08.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     120cm    03/53
05.08.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     120cm    05/53
11.08.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     120cm    01/53
14.08.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     120cm    07/53
16.08.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     120cm    03/53
27.08.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     120cm    03/53
30.08.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     120cm    01/53
11.10.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     120cm    03/30
12.10.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     120cm    01/30
14.10.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     100cm    02/30
14.10.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     120cm    02/30
15.10.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     120cm    02/30
19.10.2016      ERJ   Esteratsastus        Kutsu     120cm    04/30

 

Valmennukset & Päiväkirja

20.01.2017- Estevalmennus, omistajan kirjoittama
Tänään olimme Calan kanssa estevalmennuksessa. Verryttelin ponia pitkässä muodossa ravissa ja laukassa ennen kuin valmennus aloitettiin. Tamma tuntui mukavan rennolta ratsastaa.
Valmennus aloitettiin tulemalla kolmea kavalettia lyhyellä sivulla. Kavaletteja hypättiin molempiin muutaman kerran. Toisessa suunnassa ajauduimme kavaleteilla hieman ulkoreunaan, mutta muuten kavaletit sujuivat hyvin. Seuraavaksi hyppäsimme neljän esteen tehtävää muutaman kerran. Tehtävässä oli tavoitteena saada hevonen suoraksi ennen estettä, sillä tehtävän esteet tulivat nopeasti kaarteiden jälkeen. Toiselle tehtävän esteelle tamma jäi hieman vinoksi, jonka takia puomi putosi. Tehtävä tultiin vielä uudestaan, jonka jälkeen siirryimme hyppäämään rataa.
Ensimmäisellä radalla esteet olivat 100cm korkeudella ja radassa oli yhteensä 12 estettä. Ensimmäisen radan alussa en saanut oikein rytmiä ja pari puomia tuli alas, mutta loppua kohden rata alkoi sujumaan ja Iiris oli hyvin avuilla. Toiselle radalle esteet nostettiin 115-120cm korkeiksi.
Toisella radalla jouduin auttamaan Calaa jo vähän enemmän ja pitämään enemmän tukea kädellä ennen estettä, että Iiris nousi etujaloistaan paremmin hyppyyn. Tamma teki hyviä hyppyjä ja rytmi oli koko radan hyvä, joten päätimme lopettaa hyppäämisen tähän. Jäin verryttelemään ponia ravissa valmentajan annettua kommentit.
Tamma alkoi olla jo aika väsynyt, joten loppuverkasin lyhyesti ennen kuin siirryin käyntiin. Kävelin pitkät loppukäynnit, jonka jälkeen vein Calan talliin. Poni sai kylmäyssuojat jalkoihin ja fleeceloimen selkään, sekä kiitokseksi muutaman porkkanan.

 

28.08.2016 - Estevalmennus, omistajan kirjoittama
Tänään olin Calalla Markuksen estevalmennuksessa. Olin jo verrytelyt tamman itsenäisesti sileällä Markuksen saapuessa paikalle. Aloitimme samantien treenaamaan puomitehtävillä. Markus laittoi puomeja yhden laukan välin ravi- ja laukkapuomeiksi, viuhkamuotoon, erikokoisille ympyröille, kavaleteiksi yms. Puomitehtävillä Cala oli ihan hyvä ratsastaa, mutta se innostui välillä vähän turhan paljon. Pian puomit kasattiin esteiksi ja aloitime hyppäämisen tulemalla ympyrällä kahta pientä pystyä. Cala oli yllättävän rento ympyrätehtävällä, mutta kun pidätin sitä esteen jälkeen, Cala vähän protestoi ja veti päätänäsä eteenpäin samalla vähän ravistaen sitä. Ympyrätehtävää tultiin pari kertaa molempiin suuntiin, jonka jälkeen tulimme pitkällä sivulla olevaa yhden laukan sarjaa. Sarjan ensimmäinen este oli pysty ja toinen okseri. Sarja tultiin aluksi pienenä noin 80cm korkeudella. Ensimmäisellä kerralla Cala vähän kiirehti sarjalle, mutta se hyppäsi kuitenkin ihan hyöt hypyt. Tulimme sarjan vielä kerran 100cm korkeudella, jonka jälkeen siirryimme hyppäämään rataa. Rata oli kymmenen esteen pituinen ja siihen sisältyi yksi linja, sarja ja yksittäisiä pystyjä ja oksereita, eli rata oli aika simppeli. Rata hypättiin ensimmäisellä kerralla noin 100cm korkeana. Cala oli ensimmäisellä radalla vähän hermoileva ja se kiirehti turhan paljon esteille. Toiselle radalle esteet nostettiin 115-120cm korkeiksi. Cala oli toisella radalla jo vähän rauhallisesti ja se teki oikein hienoja hyppyjä.  Ratojen jälkeen tulimme vielä kerran yksittäisen pysty-okseri linjan vähän isompana. Pysty oli 125cm korkea ja okseri 130cm korkea. Cala tuli linjalle todella hyvin ja se teki erinomaiset hypyt. Hyppäämisen jälkeen loppuverryttelin tamman vielä itsenäisesti.

 

20.02.2016 - Irtohypytystä, omistajan kirjoittama
3-vuotias Cala pääsi tänään näyttämään vähän hyppytaitojaan irtohypytyksen merkeissä Rakensimme Tiian kanssa maneesiin kolmen esteen kujan, ennen kuin lähdin hakemaan Calaa pihatosta talliin. Kun kuja oli valmis, lähdin hakemaan ponia. Cala oli muiden varsojen kanssa rouskuttelemassa heiniä ja saapuessani pihattoon uteliaat varsat tulivat tervehtimään minua. Cala oli vähän arka varsa, joten se hieman epäröi ottaessai sitä kiinni.
Tallissa harjasin ponin pikaisesti ja laitoin sille suitset päähän, suojat jalkoihin ja juoksutusliinan lukon kuolaimeen kiinni, jonka jälkeen talutin tamman maneesiin. Maneesissa kävelin neidin kanssa muutaman kierroksen ja juoksutin sitä molempiin suuntiin kaikissa askellajeissa.
Juksutuksen jälken aloitimme irtohypytyksen ristikoilla. Ensimmäisellä kerralla kujaan tullessaan poni tajusi heti idean ja meni innokkaasti kujan esteist yli. Seuraavalle kerralle esteet nostettiin 50-60cm korkeudelle. Cala tuli edelleen esteet reippaassa vauhdissa yli. Kolmannella kerralla kaksi ensimmäistä estettä jätettiin pieniksi ja viimeinen okseri nostettiin 90cm korkeaksi. Kun viimeinen este vähän nousi, Cala tuli varovaisemmin kujaan ja piti vähän maiskuttaa että se hyppäii esteistä yli. Viimeinen okseri nostettiin viimeiselle kerralle 100cm korkeaksi. Viimeisellä kerralla Cala teki oikein hienon hypyn okserille, joten pätimme lopettaa hyppäämisen siihen. Kävelytin Calaa loppuverkaksi muutamia kierroksia, jonka jälkeen vein sen talliin. Tallissa riisuin siltä kamat pois ja laitoin sille riimun päähän. Vein tamman vielä takaisin pihattoon ja otin sieltä samalla seuraavan varsan irtohypytettäväksi.

 10.03.2016 - Calan ensimmäiset kilpailut, omistajan kirjoittama
Saavuimme kisapaikalle traileri auton perässä. Mukana meillä oli Cala ja Hero. Minä hyppäsin Calalla ja tallityöntekijä Neea Herolla. Tänään olisi Calan ensimmäiset kilpailut, eli ponia voi siis hieman jännittää. Kisat ovat vain pienet seurakisat, joten väkeä paikalla ei varmaan ole ihan niin paljoa ja ponille tulisi vähemmän stressattavaa.
Kun olin saanut trailerin pysäköityä parkkiin, kävimme maksamassa Neean kanssa lähtömaksut kansliassa. Kävimme vielä pikaisesti tutustumassa rataan, jonka jälkeen otimme ponit pois trailerista. Riisuin Calalta kuljetuskamppeet pois, jonka jälkeen hyppäsin selkään. Cala katseli ihan ihmeissään ympärilleen ja välillä se säpsyi ympäriltä kuuluvia ääniä. Verryttely tehtiin nyt ryhmissä maneeissa, sillä kisapaikan kenttä oli aika huonossa kunnossa.
Ehdimme kävellä noin vartin, jonka jälkeen meidät kuulutettiin maneesiin verryttelemään. Tamma kuitenkin päätti maneesin ovella, että enpäs suostukaan menemään tuosta ovesta sisälle ja se lähti peruuttamaan vauhdikkaasti pois päin maneesista. Pyysin Neeaa tulemaan Herolla edellämme ja poni sitten suostui lopulta menemään maneesiin.
Maneesin päästyä Cala katseli muita hevosia ja se oli aluksi todella jännittynyt. Ravasin ja laukkasin pikaisesti molempiin suuntiin, jonka jälkeen hyppäsimme muutaman verryttelyhypyn.
Verryttelyn jälkeen pääsimme maneesin ulkopuolelle odottamaan vuoroamme. Kaksi ratsukkoa meni ennen minua ja sitten päästiinkin takaisin maneesin. Tervehdin tuomaria ja sain sitten heti lähtömerkin. Tamma teki joka esteelle todella isoja ja voimakkaita hyppyjä. Radan neljännen esteen alla oli vesimatto ja poni kyttäsi sitä aika paljon. Se meinasi kieltää esteelle, mutta meni siitä kuitenkin yli kun maiskutin hieman. Saimme tulokseksi nolla virhepistettä. Olin kyllä todella tyytyväinen poniin, vaikka sitä jännittikin aika paljon. Kävelin tamman kanssa hetken maneesin ulkopuolella, jonka jälkeen laitoimme sen traileriin ja jäätiin odottamaan Heron ja Neean starttia.

 15.07.2016 - Kevyt maastolenkki, omistajan kirjoittama
Raahasin satulan, suitset, suojat ja harjat hoitopuomille johon olin tuonut jo tuonut Calan. Poni katsoi minua hämmentyneenä, kun palasin hoitopuomille talista ison tavaraläjän kanssa. Kunolin saanut tavarat jotenkin järjestykseen, aloin laittamaan tammaa kuntoon ratsastusta varten. Harjasin Calan silkkisen karvan läpi pehmällä harjalla. Putsasin vielä kaviot ja selvitin tamman harjan ja hännän. Varustin vielä ponin pikaisesti ja laitoin sille hetkeksi riimun suitsien päälle ja sidoin sen narulla hoitopuomiin kiinni siksi ajaksi kun kävin haemassa kypärän tallista.
 Palattuani takaisin hoitopuomille talutin tamman jakkaran viereen ja hyppäsin selkään. Kiristin vähän satulavyötä, jonka jälkeen olimme valmiita matkaan. Suuntasimme kylätielle, jota menisimme hetken aikaa ennen kuin pääsisimme hiekkatielle. Kylällä oli hiljaista näin sunnuntaina, vain tamman kavioiden kopina asfalttia vasten rikkoi hiljaisuuden. Muutama linnun viserryskin kuului silloin tällöin.
 Pian pääsimmekin hiekkatielle, jossa keräsin ohjat yhyemmiksi ja pyysin Calan raviin. Tamma ravasi korvat tötteröllä reipasta ravia eteenpäin ja sainkin välillä pidättää ohjista, ettei vauhti kasvaisi turhan isoksi. Ravasimme muutaman sadan metrin, jonka jälkeen siirryimme hetkeksi käyntiin. Tein väistöjä tien reunasta toiseen ja poni kuunteli apuja oikein hyvin. Hetken kävelyn jälkeen pyysin tamman laukkaan. Laukkasimme aika rentoa laukkaa ja itse olin kevyessä istunnassa koko laukan ajan. Tamma oli ihmeen rauhallinen laukassa, kun yleensä se haluaisi mennä mahdollisimman kovaa. Pian jarruttelin tamman takaisin käyntiin ja käännyimme samalla kotiinpäin, sillä edessä päin alkoi olla aika huono pohja.
 Kotiinpäin mentäessä siirsin Calan raviin. Ravissa annoin tamman venyttää kaulaansa eteenpäin, jotta sen selkä pyöristyisi. Kun asfalttitie tuli vastaan, siirsin Calan käyntiin ja suuntasimme kotia kohti pitkin ohjin. Ilma oli tänään ihanan aurinkoinen ja tyyni ja samanlaista ilmaa oli luvattu ensi viikoksikin. Kotiin päästyämme laskeuduin alas selästä ja talutin tamman hoitopuomille. Riisuin ponilta varusteet pois ja laitoin riimun päähän. Harjasin vielä ponin pikaisesti ja sitten veinkin sen jo talliin.

Virtuaalitalli/Virtuaalihevonen
Ulkoasun suunnittelu ja toteutus © Miia VRL-13534
Ulkoasun kuvat © Miia VRL-13534, Trotaparamos (CC BY-NC-SA 2.0) (kuvaa muokattu)