Candela von Edelsten

NIMI

ROTU

SUKUPUOLI

VÄRI, SÄKÄKORKEUS

SYNTYNYT

Candela von Edelsten "Candy"

Saksalainen ratsuponi (50%)
(Deutches Reitpony)

Tamma

Mustankimo, 147cm

14.08.2016, Saksa , 14-vuotias

OMISTAJA

KASVATTAJA

PAINOTUSLAJI

KOULUTUS

REKISTERINUMERO

Miia (VRL-13534)

Miia (VRl-13534)

Esteratsastus

re 130cm

VH16-029-0301


 

30.04.2017 Palkittu Esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa ERJ-III palkinnolla pistein (9,5 + 40 + 16 + 0 + 15 = 80,5 p.)

Luonnekuvaus

Candy on luonteeltaan herkkä ja tammamainen, mutta siitä kuitenkin löytyy myös kiltti ja lempeä puoli. Candy on yhden ihmisen hevonen ja sen on aika vaikea luottaa ihmisiin täysin.

Hoitaessa Candy kannattaa hoitaa käytävällä tai pesupaikalla, sillä poni ei pidä karsinassaan olevista vierailijoista. Pesarilla tai käytävällä hoitaessa Candy on ihan kiltti, mutta kiima-aikaan se saattaa vähän äksyillä. Tamma ei oikein pidä harjaamisesta, mutta se kuitenkin antaa harjata kiltisti, mutta herkästä paikasta harjatessa tamma saattaa osoittaa mieltään luimistelemalla. Kun tamma on löytänyt hoitajaansa hyvän luottamuksen, niin se osaa myös nauttia harjailusta ja se on silloin oikein lempeä kaveri. Satulaa laittaessa Candy saattaa vähän luimistella, mutta se ei kuitenkaan koskaan pure tai potki. Suitsien laitto onnistuu ilman mitään ongelmia. Taluttaessa neiti saattaa vähän säpsähdellä ympäristössä olevia hirvityksiä, mutta ei se mistään mitään kauheaa paniikkia vedä.

Ratsastaessa Candy on reipas ja herkkä ja se vaatii selkäänsä rauhallisen ratsastajan. Jos ratsastaja käyttää tamman kanssa liian voimakkaita apuja, niin tamma kyllä protestoi sitä pukittelemalla, jäkittämällä ja hyppimällä pystyyn. Joillakin ratsastajilla tamma toimii kuin unelma ja on yhteistyöhaluinen, mutta joidenkin kanssa touhusta ei tule yhtään mitään ja se ei muuta teekkään kun pukittele ja hypi pystyyn. Oikean ratsastajan kanssa Candy on kuitenkin todella osaava ja se kulkee hyvässä muodossa ja käyttää takaosaansa kunnolla.
Esteillä Candyn kanssa sama meno jatkuu, se toimii edelleen vain oikean ratsastajan kanssa. Tamma on esteillä todella varovainen jaloistaan ja se ottaa herkästi itseensä jos se ottaa puomin alas. Poni liikkuu esteillä aika rauhallisesti, koska se varoo jalkojansa niin paljon, että sillä ei ole varaa mennä lujaa. Candy saattaa vähän kytätä pelottavimpia erikoisesteitä, mutta pienellä rohkaisulla se menee kyllä niistä yli.

Kisapaikalla Candy on vähän säpsympi ja varovaisempi kuin kotona. Poni osaa kuitenkin käyttäytyä asiallisesti, joten sen kanssa kisapaikalla pärjää hyvin. Verryttelyssä Candyn voi olla aluksi vähän hankala keskittyä ja se loikkii esteistä yli ihan reilulla ilmavaralla. Rentouduttuaan poni alkaa kuitenkin liikkua aikalailla samalla tavalla kuin kotonakin, tosin se hyppää esteet kunnon ilmavaralla. Radalla Candy keskittyy jo paremmin, mutta se edelleen varoo puomeja hypyssä reilulla ilmavaralla. Lastaaminen onnistuu tamman kanssa rekkaan paremmin, jossa on muita hevosia kuin traileriin. Traileriin menoa se usein vähän jännittää, mutta sen saa menemään sinne kyllä kun jaksaa hetken yrittää. Rekkaan tamma menee ihan ongelmitta ja se yleensä matkustaakin rekassa. Candy matkustaa rauhassa, eikä sen kanssa ole mitään ongelmaa.

   
© Narie

Sukutaulu


i Berlin
drp (50%)


ii Kilburn's Boy ox
ox

iii Red Zephyr ox
ox

iie General Comrade ox
ox

ie Batovian
wC

iei Greased Lightning
wC

iee Feature Presentation
wC

e Starly 
drp (50%)

ei Not At the Moment
ox, m, 149cm

eii Not Exactly Monday
ox, rn, 151cm

eie Langers Tequila
ox, rt, 152cm

ee Rappadan Glory
conn, 145cm, rnvkk

eei Understandably
conn, 146cm, vkk

eee Golden Sand
conn, mrn, 144cm

Jälkeläiset

Syntynyt Nimi Isä Omistaja
 20.02.2017 Colorado von Edelsten Bruce von Edelsten VRL-13534
14.02.2017 Clarinda von Edelsten Laurenzio von Edelsten VRL-14488

Kilpailukalenteri

Candy kilpailee porrastetuissa.
Esteratsastuksessa vaikeustasolla 3440.75p (vt. 7)
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 1635.95 p.
Nopeus ja ketteryys: 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 1804.80 p.
Tahti ja irtonaisuus: 0.00 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00 p.

 

Valmennukset & Päiväkirja

15.02.2017 - Estevalmennus, omistajan kirjoittama
                        Tänään olimme Candyn kanssa Marian estevalmennuksessa. Olin jo verrytellyt ponin sileällä kaikissa askellajeissa ja poni tuntui alkuverryttelyssä mukavan rennolta ja rauhalliselta. Valmennus aloitettiin hyppäämällä noin 60cm korkeita esteitä erilaisilla teillä. Pikkuesteet sujuivat hyvin, joten siirryimme seuraavaan tehtävään, johon sisältyi kolmoissarja ja kavaletteja. Tehtävä onnistui ihan hyvin, vaikka Candy jäi välillä kavaleteilla hieman hitaaksi. Tehtävä tultiin vielä toisen kerran niin, että kolmoissarja oli nostettu vähän isommaksi. Toisella kerralla Candy oli kavaleteilla parempi. Seuraavaksi hyppäsimme lyhyen radan ensiksi noin 100cm korkeudella ja sen jälkeen 120-130cm korkeudella. Radoilla Candy oli hyvä ratsastaa eikä se tehnyt ihan mahdottoman suuria hyppyjä, vaikka se varovainen jaloistaan onkin. Ratojen jälkeen loppuverkkasin vielä Candyn itsenäisesti.

 

02.03.2017 - Pellolla, omistajan kirjoittama
Tänään kävimme Candyn kanssa pellolla ratsastamassa heti aamusta. Ilmassa tuoksui jo kevät kävellessämme Candyn kanssa lumen alta pilkistävää hiekkatietä pitkin kohtia peltoa.
Pellolle saapuessamme siirsin tamman raviin ja aloin työskentelemään sen kanssa ympyrällä taivutellen. Neiti oli vähän normaalia reaktiivisempi, sillä viimeksi pellolla ollessamme laukkasimme kunnon spurtteja. Ravaamisen jälkeen siirsin ponin hetkeksi käyntiin ja annoin Candylle taskustani turkinpippurin, jota poni oli himoinnut jo tallissa.
Pian otinkin jo ohjat takaisin lyhyiksi ja pyysin tamman laukkaan. Neiti teki muutamat ilopukit, mutta muuten laukkaaminen sujui oikein hyvin. Ravailin vielä hetken ympäri peltoa, jonka jälkeen siirsin tamman käyntiin ja suuntasin tiemme kohti hiekkatietä. Saavuimme aika nopeasti takaisin tallille, jossa tulin alas satulasta ja talutin Candyn talliin.

 

20.01.2017- Estevalmennus, omistajan kirjoittama
Tänään olimme Candyn kanssa estevalmennuksessa. Verryttelin ponia pitkässä muodossa ravissa ja laukassa ennen kuin valmennus aloitettiin. Tamma tuntui mukavan rennolta ratsastaa.
Valmennus aloitettiin tulemalla kolmea kavalettia lyhyellä sivulla. Kavaletteja hypättiin molempiin muutaman kerran. Toisessa suunnassa ajauduimme kavaleteilla hieman ulkoreunaan, mutta muuten kavaletit sujuivat hyvin. Seuraavaksi hyppäsimme neljän esteen tehtävää muutaman kerran. Tehtävässä oli tavoitteena saada hevonen suoraksi ennen estettä, sillä tehtävän esteet tulivat nopeasti kaarteiden jälkeen. Toiselle tehtävän esteelle tamma jäi hieman vinoksi, jonka takia puomi putosi. Tehtävä tultiin vielä uudestaan, jonka jälkeen siirryimme hyppäämään rataa.
Ensimmäisellä radalla esteet olivat 100cm korkeudella ja radassa oli yhteensä 12 estettä. Ensimmäisen radan alussa en saanut oikein rytmiä ja pari puomia tuli alas, mutta loppua kohden rata alkoi sujumaan ja Candy oli hyvin avuilla. Toiselle radalle esteet nostettiin 115-120cm korkeiksi.
Toisella radalla jouduin auttamaan Candya jo vähän enemmän ja pitämään enemmän tukea kädellä ennen estettä, että Candy nousi etujaloistaan paremmin hyppyyn. Tamma teki hyviä hyppyjä ja rytmi oli koko radan hyvä, joten päätimme lopettaa hyppäämisen tähän. Jäin verryttelemään ponia ravissa valmentajan annettua kommentit.
Tamma alkoi olla jo aika väsynyt, joten loppuverkasin lyhyesti ennen kuin siirryin käyntiin. Kävelin pitkät loppukäynnit, jonka jälkeen vein tamman talliin. Poni sai kylmäyssuojat jalkoihin ja fleeceloimen selkään, sekä kiitokseksi muutaman porkkanan.

 

10.01.2017 - Estevalmennus, omistajan kirjoittama
Tänään olin Candylla Markuksen estevalmennuksessa. Olin jo verrytelyt tamman itsenäisesti sileällä Markuksen saapuessa paikalle. Aloitimme samantien treenaamaan puomitehtävillä. Markus laittoi puomeja yhden laukan välin ravi- ja laukkapuomeiksi, viuhkamuotoon, erikokoisille ympyröille, kavaleteiksi yms. Puomitehtävillä Candy oli ihan hyvä ratsastaa, mutta se innostui välillä vähän turhan paljon. Pian puomit kasattiin esteiksi ja aloitimme hyppäämisen tulemalla ympyrällä kahta pientä pystyä. Candy oli yllättävän rento ympyrätehtävällä, mutta kun pidätin sitä esteen jälkeen, Candy vähän protestoi ja veti päätänäsä eteenpäin samalla vähän ravistaen sitä. Ympyrätehtävää tultiin pari kertaa molempiin suuntiin, jonka jälkeen tulimme pitkällä sivulla olevaa yhden laukan sarjaa. Sarjan ensimmäinen este oli pysty ja toinen okseri. Sarja tultiin aluksi pienenä noin 80cm korkeudella. Ensimmäisellä kerralla Candy vähän kiirehti sarjalle, mutta se hyppäsi kuitenkin ihan hyöt hypyt. Tulimme sarjan vielä kerran 100cm korkeudella, jonka jälkeen siirryimme hyppäämään rataa. Rata oli kymmenen esteen pituinen ja siihen sisältyi yksi linja, sarja ja yksittäisiä pystyjä ja oksereita, eli rata oli aika simppeli. Rata hypättiin ensimmäisellä kerralla noin 100cm korkeana. Candy oli ensimmäisellä radalla vähän hermoileva ja se kiirehti turhan paljon esteille. Toiselle radalle esteet nostettiin 115-120cm korkeiksi. Candy oli toisella radalla jo vähän rauhallisempi ja se teki oikein hienoja hyppyjä. Ratojen jälkeen tulimme vielä kerran yksittäisen pysty-okseri linjan vähän isompana. Pysty oli 125cm korkea ja okseri 130cm korkea. Candy tuli linjalle todella hyvin ja se teki erinomaiset hypyt. Hyppäämisen jälkeen loppuverryttelin tamman vielä itsenäisesti.

Virtuaalitalli/Virtuaalihevonen
Ulkoasun suunnittelu ja toteutus © Miia VRL-13534
Ulkoasun kuvat © Miia VRL-13534, Trotaparamos (CC BY-NC-SA 2.0) (kuvaa muokattu)