Crescendo von Edelsten

 

NIMI

ROTU

SUKUPUOLI

VÄRI, SÄKÄKORKEUS

SYNTYNYT

Crescendo von Edelsten "Iiris"

Norjalainen ratsuponi (50%)
(Norsk sportponni)

Tamma

Tummanruunikko, 146cm

27.06.2016, Norja  , 9-vuotias

OMISTAJA

KASVATTAJA

PAINOTUSLAJI

KOULUTUSTASO

REKISTERINUMERO

Miia (VRL-13534)

Miia (VRL-13534)

Esteratsastus

re 130cm

VH16-029-0194

 
Luonnekuvaus

 

 

 

28.02.2017 Palkittu Esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa ERJ-II palkinnolla pistein (6,5 + 42 + 18 + 17,5 + 15 = 99 p.)


♥ Crescendo von Edelsten on lopetettu 15.05.2017 ♥

 

Iiris on yleisesti luonteeltaan hieman arka, mutta ystävällinen ja utelias kaveri.
Hoitaessa tamma on helpointa hoitaa käytävällä, koska poni pitää karsinaa omana turvapaikkanaan. Iiris on hieman herkkänahkainen, joten sitä täytyy harjata hellin ottein. Tamma ei oikein pidä jaloista harjaamisesta, joten niiden kanssa ptää olla erityisen varovainen ettei saa Iiriksen toimesta kengän kuvaa naamaansa. Ilkeyttäänhän tamma ei jalkoja harjatessa nostele, eikä se tahallaan yritä potkaista. Satuloimisessa ja suitsimisessa ei ole sen suurempia ongelmia. Taluttaessa neiti käyttäytyy ihan fiksusti, mutta etenkin iltaisin sillä saattaa olla kova kiire sisälle tarhasta.

Ratsastaessa Iiris on reipas ja yrittelijäs. Tamma on herkkä avuille ja sillä on itsellä hyvä eteenpäinpyrkimys, joten sitä ei tarvitse tuupata eteenpäin. Poni vaatii ratsastajaltaan tasaisen ja kevyen käden, jolloin se liikkuu oikein kauniissa muodossa. Tammalla on hienot liikkeet, joissa on helppo istua, vaikka ravi onkin aika isoa poniksi. Iiris saattaa välillä kerätä ylimääräistä virtaa vapaapäivistä, jolloin se saattaa pukitella tai kytätä jotain mörköjä maneesin nurkissa.
Esteillä Iiris on elementissään. Tammalla on hieno hyppy ja sillä riittää kapasiteettia. Peinillä esteillä tamma on helppo ratsastaa, mutta isommilla se tarvitsee jo vähän ratsastajan apua. Iiris on varovainen jaloistaan, joten puoit eivät juurikaan kolise. Pienillä esteillä Iiris antaa vielä ratsastajan virheet anteeksi, mutta isommilla se saattaa ottaa virheistä vähän itseensä ja kieltää esteelle. Radalla Iiris saattaa vähän innostua, jolloin se hieman kuumuu, mutta se pysyy silti hyvin käsissä. Neiti ei kyttää erikoisesteitä, mutta pitkävesi on sille vähän jännittävä.

Kisapaikalla Iiris käyttäytyy ihan nätisti, mutta uudet paikat saattavat vähän jännittää sitä. Verryttelyssä tamma saattaa olla vähän energinen, mutta se silti keskittyy olennaiseen. Radalla poni on jo rauhallisempi, mutta ei kuitenkaan liian hidas. Lastaaminen ja matkustaminen on tammalla tuttu juttu, joten niiden kanssa ei ole ongelmia.


                                                                
                                                                                                                                                      © VRL-13534


Sukutaului Rio Crescent
dsp (50%)


ii Rambo
ox

iii Century
ox

iie Layali
ox

ie Maranda
nf x conn

iei Hercules
nf

iee Felena
conn

e Owensboro Annie
d
rp (50%)

ei Super Simon
ox

eii Hallelujah ox
ox

eie Halinda ox
ox

ee  Always Love You
conn

eei My Love Brother
conn

eee Lola
conn


Jälkeläiset

 

Syntynyt Nimi Isä Omistaja
  10.12.2016  Chantelle von Edelsten  Fabrizio von Edelsten VRL-13534


Kilpailukalenteri

 

Iiris kilpailee porrastetuissa.
Esteratsastuksessa vaikeustasolla 3140.37p (vt. 7)
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 1323.80 p.
Nopeus ja ketteryys: 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 1816.57 p.
Tahti ja irtonaisuus: 0.00 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00 p.

 

Valmennukset & Päiväkirja

 

20.01.2017- Estevalmennus, omistajan kirjoittama
Tänään olimme Iiriksen kanssa estevalmennuksessa. Verryttelin ponia pitkässä muodossa ravissa ja laukassa ennen kuin valmennus aloitettiin. Tamma tuntui mukavan rennolta ratsastaa.
Valmennus aloitettiin tulemalla kolmea kavalettia lyhyellä sivulla. Kavaletteja hypättiin molempiin muutaman kerran. Toisessa suunnassa ajauduimme kavaleteilla hieman ulkoreunaan, mutta muuten kavaletit sujuivat hyvin. Seuraavaksi hyppäsimme neljän esteen tehtävää muutaman kerran. Tehtävässä oli tavoitteena saada hevonen suoraksi ennen estettä, sillä tehtävän esteet tulivat nopeasti kaarteiden jälkeen. Toiselle tehtävän esteelle tamma jäi hieman vinoksi, jonka takia puomi putosi. Tehtävä tultiin vielä uudestaan, jonka jälkeen siirryimme hyppäämään rataa.
Ensimmäisellä radalla esteet olivat 100cm korkeudella ja radassa oli yhteensä 12 estettä. Ensimmäisen radan alussa en saanut oikein rytmiä ja pari puomia tuli alas, mutta loppua kohden rata alkoi sujumaan ja Iiris oli hyvin avuilla. Toiselle radalle esteet nostettiin 115-120cm korkeiksi.
Toisella radalla jouduin auttamaan Iiristä jo vähän enemmän ja pitämään enemmän tukea kädellä ennen estettä, että Iiris nousi etujaloistaan paremmin hyppyyn. Tamma teki hyviä hyppyjä ja rytmi oli koko radan hyvä, joten päätimme lopettaa hyppäämisen tähän. Jäin verryttelemään ponia ravissa valmentajan annettua kommentit.
Tamma alkoi olla jo aika väsynyt, joten loppuverkasin lyhyesti ennen kuin siirryin käyntiin. Kävelin pitkät loppukäynnit, jonka jälkeen vein Iiriksen talliin. Poni sai kylmäyssuojat jalkoihin ja fleeceloimen selkään, sekä kiitokseksi muutaman porkkanan.

 

28.08.2016 - Estevalmennus, omistajan kirjoittama
Tänään olin Iiriksellä Markuksen estevalmennuksessa. Olin jo verrytelyt tamman itsenäisesti sileällä Markuksen saapuessa paikalle. Aloitimme samantien treenaamaan puomitehtävillä. Markus laittoi puomeja yhden laukan välin ravi- ja laukkapuomeiksi, viuhkamuotoon, erikokoisille ympyröille, kavaleteiksi yms. Puomitehtävillä Iiris oli ihan hyvä ratsastaa, mutta se innostui välillä vähän turhan paljon. Pian puomit kasattiin esteiksi ja aloitime hyppäämisen tulemalla ympyrällä kahta pientä pystyä. Iiris oli yllättävän rento ympyrätehtävällä, mutta kun pidätin sitä esteen jälkeen, Iiris vähän protestoi ja veti päätänäsä eteenpäin samalla vähän ravistaen sitä. Ympyrätehtävää tultiin pari kertaa molempiin suuntiin, jonka jälkeen tulimme pitkällä sivulla olevaa yhden laukan sarjaa. Sarjan ensimmäinen este oli pysty ja toinen okseri. Sarja tultiin aluksi pienenä noin 80cm korkeudella. Ensimmäisellä kerralla Iiris vähän kiirehti sarjalle, mutta se hyppäsi kuitenkin ihan hyöt hypyt. Tulimme sarjan vielä kerran 100cm korkeudella, jonka jälkeen siirryimme hyppäämään rataa. Rata oli kymmenen esteen pituinen ja siihen sisältyi yksi linja, sarja ja yksittäisiä pystyjä ja oksereita, eli rata oli aika simppeli. Rata hypättiin ensimmäisellä kerralla noin 100cm korkeana. Iiris oli ensimmäisellä radalla vähän hermoileva ja se kiirehti turhan paljon esteille. Toiselle radalle esteet nostettiin 115-120cm korkeiksi. Iiris oli toisella radalla jo vähän rauhallisesti ja se teki oikein hienoja hyppyjä. Ratojen jälkeen tulimme vielä kerran yksittäisen pysty-okseri linjan vähän isompana. Pysty oli 125cm korkea ja okseri 130cm korkea. Iiris tuli linjalle todella hyvin ja se teki erinomaiset hypyt. Hyppäämisen jälkeen loppuverryttelin tamman vielä itsenäisesti.

 

20.07.2016 - Kevyt maastolenkki, omistajan kirjoittama
Raahasin satulan, suitset, suojat ja harjat hoitopuomille johon olin tuonut jo tuonut Iirksen. Poni katsoi minua hämmentyneenä, kun palasin hoitopuomille talista ison tavaraläjän kanssa. Kunolin saanut tavarat jotenkin järjestykseen, aloin laittamaan tammaa kuntoon ratsastusta varten. Harjasin Iiriksen silkkisen karvan läpi pehmällä harjalla. Putsasin vielä kaviot ja selvitin tamman harjan ja hännän. Varustin vielä ponin pikaisesti ja laitoin sille hetkeksi riimun suitsien päälle ja sidoin sen narulla hoitopuomiin kiinni siksi ajaksi kun kävin haemassa kypärän tallista.
Palattuani takaisin hoitopuomille talutin tamman jakkaran viereen ja hyppäsin selkään. Kiristin vähän satulavyötä, jonka jälkeen olimme valmiita matkaan. Suuntasimme kylätielle, jota menisimme hetken aikaa ennen kuin pääsisimme hiekkatielle. Kylällä oli hiljaista näin sunnuntaina, vain tamman kavioiden kopina asfalttia vasten rikkoi hiljaisuuden. Muutama linnun viserryskin kuului silloin tällöin.
Pian pääsimmekin hiekkatielle, jossa keräsin ohjat yhyemmiksi ja pyysin Iiriksen raviin. Tamma ravasi korvat tötteröllä reipasta ravia eteenpäin ja sainkin välillä pidättää ohjista, ettei vauhti kasvaisi turhan isoksi. Ravasimme muutaman sadan metrin, jonka jälkeen siirryimme hetkeksi käyntiin. Tein väistöjä tien reunasta toiseen ja poni kuunteli apuja oikein hyvin. Hetken kävelyn jälkeen pyysin tamman laukkaan. Laukkasimme aika rentoa laukkaa ja itse olin kevyessä istunnassa koko laukan ajan. Tamma oli ihmeen rauhallinen laukassa, kun yleensä se haluaisi mennä mahdollisimman kovaa. Pian jarruttelin tamman takaisin käyntiin ja käännyimme samalla kotiinpäin, sillä edessä päin alkoi olla aika huono pohja.
Kotiinpäin mentäessä siirsin Iriksen raviin. Ravissa annoin tamman venyttää kaulaansa eteenpäin, jotta sen selkä pyöristyisi. Kun asfalttitie tuli vastaan, siirsin Iiriksen käyntiin ja suuntasimme kotia kohti pitkin ohjin. Ilma oli tänään ihanan aurinkoinen ja tyyni ja samanlaista ilmaa oli luvattu ensi viikoksikin. Kotiin päästyämme laskeuduin alas selästä ja talutin tamman hoitopuomille. Riisuin ponilta varusteet pois ja laitoin riimun päähän. Harjasin vielä ponin pikaisesti ja sitten veinkin sen jo talliin.

Virtuaalitalli/Virtuaalihevonen

Ulkoasu ja sen kuvat @ 2017 Miia (VRL-13534), Søren Lundsgaard, Werry (VRL-12945)