My Surprise† My Surprise on lopetettu 15.07.2016 †

Kiitos kaikesta ♥

Koskaan ei tiedä
onko aikaa paljon
vai vähän,
yht´äkkiä huomaa
se päättyikin tähän.
On paikkasi tyhjä ja
korvaamaton, ja
kaipuu suuri
sanaton.

ROTU

SUKUPUOLI

VÄRI, SÄKÄKORKEUS

SYNTYNYT, IKÄ

SAAVUTUKSET

saksalainen ratsuponi (50%)

Ori

Tummanrautias, 147 cm

01.01.2015, Saksa  ,
10 vuotias

-

OMISTAJA

KASVATTAJA

PAINOTUSLAJI

KOULUTUSTASO

REKISTERINUMERO

Kira (VRL-13534)

Anders Mecklenburg (evm)

Esteratsastus

re 120 cm

VH15-029-0241

 

29.02.2016 Palkittu Esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa ERJ-II palkinnolla pistein (6,5 + 40 + 20 + 10 + 15 = 91,5 p.) ERJ II

 

Luonnekuvaus

Prinssi on luonteeltaan hieman arka ja se on yhden ihmisen hevonen. Jos tämän ponin kanssa ei kemiat kohtaa, ei sen kanssa työskentelystä tule mitään.

Hoitaessa ori on vieraiden ihmisten kanssa jännittynyt ja varuillaan, mutta tutun ihmisen kanssa se osaa olla rentona. Prinssiä saa kohdella aika hellävarasisesti, sillä liian kova käsittely saa sen helposti pelkäämään. Ori antaa harjata hyvin joka puolelta, jase nauttiikin tutun ihmisen harjaillessa sitä pitkään. Kaviot poni nostaa hyvin, paitsi takajalkojen kanssa se on hieman varovaisempi. Satulaa ei saa pamauttaa orin selkään, sillä se saattaa saada siitä sätkyt. Kuolaimet herra ottaa hyvin suuhunsa, eikä niitä tarvitse tunkea väkisin ponin hammaskalustoon.
Taluttaessa Prinssi saattaa olla vähän jännittynyt ja pelätä vastaan tulevia esineitä, mutta jos tauttaja ei jännitä, alkaa orikin rentoutumaan hieman. Poni saattaa pelätä hieman sähkölankoja joten niitä ei kannata kauheasti herran lähellä heilutella.
Ratsastaessa Prinssi on aika herkkis, ja esimerkiksi suusta repäisy tai liian kova pohkeiden käyttö saattaa saada orin pelästymään. Orilla on hyvät askeleet ja se osaa kulkea hyvin oikeinpäin, mutta jotta ori laskisi päätänsä alas, se vaatii ratsastajaltaan pehmeän käden. Laukassa ori saattaa olla vähän turhankin reipas, jotn sitä saa rahoitella aika paljon istunnalla ja kevyillä pidätteillä. Poni on aika osaava sileällä ja se osaa koululiikkeitä Vaativaan B:hen asti.
Esteillä Prinssi on elementeissään ja se innostuu hyppäämisestä aika paljon. Radalla ori voi käydä vähän ylikierroksilla, mutta se rauhoittuu yleensä kun hyppyjä on otettu jonkin aikaa. Prinssillä on hyvä ja lennokas hyppy, ja sille kannattaa antaa paljon tilaa kädellä hypyissä. Ori pystyy lähtemään hyppyyn melkein mistä paikasta vaan ja se venyy pitkiinkin hyppyihin. Jotkut erikoisesteet saattavat olla Prinssille vähän jännittäviä, joten ne kannattaa näyttää ponille ennen niiden hyppäämistä. Eikoisesteille Prinssi saattaa ottaa hieman isomman hypyn, ja se osaa myös kieltää jos ratsastajalla ei ole pohkeet kiinni.
Maastossa Prinssi stressaa aika paljon, joten sen kanssa ei kauheasti viitsi maastoon lähteä kun se ei nauti siitä. Kaverin kanssa ori saattaa mennä iha hyvin maastossa, mutta sitä silti jännittää aika paljon.
Kisapaikalla Prinssi on vireä ja valpas, verryttelyssä se ei keskity niin hyvin, mutta radallaseon kuuma ja se keskittyy hyppäämiseen. Traileriin ja rekkaan meno jännittää ponia, mutta sen saa kyllä menemään sinne. 

    

Sukutaulu

i My Scotty
ox

ii El Campino
ox

iii Capriole
ox

iie Vivaldi
ox

ie Remember Me
ox

iei Lenny
ox

iee Golden Grace
ox

e Chickaboo
nf

ei Galino
nf

eii Quatzar
nf

eie Othello
nf

ee Secret Lady
nf

eei Last Love
nf

eee Lady Carlott
nf

 

Prinssin emä Chickaboo oli ruunikko newforestinponi tamma, jolta löytyi säkäkorkeutta 144 senttimetriä. Chickaboo syntyi Iso-Britanniassa suurelle tallille, joissa oli poneja lähes 80 yksilöä. Luonteeltaan poni oli hieman itsepäinen, mutta kuitenkin periksi antava kaveri. Tamma sai elää nuoruutensa suuressa laumassa muiden ponien kanssa. Chickaboolla aloitettiin kilpaileminen 5-vuotiaana ja se kilpaili sekä koulu- että esteratsastuksessa. Tamman tottuessa hieman kilpailuissa olemiseen, sen kanssa aloitettiin kenttäkisojen kiertäminen. Chickaboolla kilpailtiin kenttäratsastuksessa 7 vuotta, jonka jälkeen se myytiin poniratsastajalle. Poniratsastajan kanssa ori kilpaili esteratsastuksessa 90-110 senttimetrin luokkia hyvällä menestyksellä. Poni kävi myös näyttelyissä ja se kantakirjattiin II-palkinnolla. 15-vuotiaana poniratsastajan ponivuosien päättyessä Chickaboo toimi 3 vuotta nuoren tytön opetusmestarina, jonka kanssa se kilpaili 70-90 senttimetrin luokkia. Siitoskäyttöön tamma jäi 18-vuotiaana ja se ehti saada yhteensä 2 jälkeläistä. Chickaboo lopetettiin 25-vuotiaana vanhuuden vaivojen vuoksi.

Prinssin emän isä Galino oli ruunikko 142 senttimetriä korkea newforestinponi ori. Ori syntyi Iso-Britanniassa maaseudulle pienelle kasvatustilalle. Galinolla aloitettiin ratsastamaan vasta 6 vuotiaana ja kunnollista kilpauraa ratsastuspuolelta siltä ei löydy. Orilla olisi kyllä ollut hyvä hyppy ja lennokkaat liikkeet, mutta harmillisesti se ei niitä kunnolla päässyt esittelemään. Näyttelytuloksia Galinolta kuitenkin löytyy sitäkin enemmän. Ponilla oli erinomainen rakenne ja se kantakirjattiin 7 vuotiaana I-palkinnolla. Näyttelyiden ohessa orilla käytiin maastoilemassa useita kertoja viikossa sekä sillä valmentauduttiin koulu- ja estepuolella harrastemielessä. Luonteeltaan Galino oli oikea herrasmies, se osasi käyttäytyä hyvin joka tilanteessa ja antoi kaikkien käsitellä sitä. Siitoskäytössä Galino oli lähes koko elämänsä ajan ja varsoja sille ehti kertyä 46 yksilöä. Ori lopetettiin 28-vuotiaana vanhuuden vuoksi.

Prinssin emän emä Secret Lady oli vaaleanruunikko newforestinponi tamma, jolla oli säkäkokeutta 143 senttimetriä. Poni syntyi ratsastuskouluun, jossa siitä oli tarkoitus tulla tuntiponi. Secret Lady osoittautui kuitenkin vähän haastavaksi tapaukseksi, joten sillä sai ratsastaa vain kokeneimmat ratsastajat. Tamma kilpaili ratsastuskoulun oppilaiden kanssa 80-90 senttimetrin luokkia ja koulua Helppo B tasolla. Poni kuitenkin pätettiin laittaa myyntiin sen haastavuuden vuoksi ja sen osti eräs sillä ratsastanut tuntiratsastaja. Tamma muutti uudelle tallille, joka oli vähän syrjäisemmässä paikassa. Uuden omistajansa kanssa ponilla aloitettiin aktiivinen kilpaileminen ja valmentautuminen esteillä 90-100 senttimetrin luokissa ja koulussa tamma pääsi starttaamaan Helppo A tasoisia luokkia. Secret Lady oli tällä omistajalla 5 vuotta, jonka jälkeen se laitettiin myyntiin. Ponia ei kuitenkaan saatu myytyä, joten se annettiin leasing käyttöön kokeneelle junioriratsastajalle. Juonioriratsastaja nosti tamman 110 senttimetrin luokkiin ja kilpailutuloksia saatuaan se myytiin eräälle perheelle siitos- ja kevyeen kilpailukäyttöön. Secret Ladylla käytiin silloin tällöin pyörähtämässä seurakioissa 80-90 senttimetrin luokissa, kunne sse jätettiin siitoskäyttöön. Ponille syntyi yhteensä 3 varsaa. Tamma lopetettiin 28-vuotiaana vanhuuden vuoksi.

Prinssin isä My Scotty oli upea arabialainen täysiverinne ori. Säkäkorkeutta My Scottylta löytyi 167 senttimetriä ja väriltään se oli tummanrautias. Luonteeltaan My Scotty oli yritteliäs ja herkkä. Ori syntyi Belgiassa yksityiselle tallille maaseudun rauhaan. My Scottyn varttuessa se lähti ratsukoulutukseen ammattilaiselle. Ratsukoulutuksen jälkeen ori palasi takaisin kotiin, jossa se aloitti kilpailemisen esteratsastuksessa kasvattajansa kanssa. Ori kilpaili aluksi ihan helpoissa luokissa nousten vähitellen ylöspäin. Korkeimmillaan ori pääsi kilpailemaan 130 senttimetrin luokkia, mutta pääasiassa se kilpaili 120 senttimetrin luokkia. Kun My Scotty oli kilpaillut kasvattajansa kanssa 5 vuotta, kasvattaja laittoi sen myyntiin. Orin osti kilparatsastaja Saksasta. Saksassa My Scottylla kilpailtiin vielä 4 vuotta, jonka jälkeen se jätettiin eläkkeelle ja siitoskäyttöön. Ori astui yhteensä 42 tammaa, joista kaikki varsoivat terveen varsan. My Scotty lopetettiin 24 vuoden iässä vanhuuden vaivojen vuoksi.

Prinssin isän isä El Campino oli omalaatuinen arabialainen täysiverinen ori. Väriltään herra oli tummanruunikko ja säkäkorkeutta sillä oli 170 senttimetriä. El Campino syntyi Hollannissa pienelle kasvatustallille maalaiskylään. El Campino varttui pienessä varsalaumassa, jossa siitä kasvoi vahva ja energinen hevonen. Luonteeltaan ori oli aina vähän omanlaisensa persoonaan omaava, joten täysin vieraiden ihmisten oli sitä vaikea käsitellä. El Campinolla aloitettiin kilpaileminen sen ollessa 4-vuotias. Ori kilpaili aluksi esteratsastuksessa 130-140 senttimetrin luokkia, mutta orin omistajan kiinnostuttua kenttäratsastuksesta ori pääsi kokeilemaan sitäkin lajia. Kenttäratsastuksessa El Campino ei aluksi niittänyt menestystä, mutta pikkuhiljaa sen kehittyessä ori nousi kansainväliselle tasolle. El Campino kilpaili yhteensä 10 vuotta, jonka jälkeen sen kanssa alettiin ratsastaa enää vain kevyesti.Orilla käytiin monta kertaa viikossa maastoilemassa ja lopun ajan se vietti varsalauman pomona. El Campino oli myös kilpauransa jälkeen siitoskäytössä ja varsoja sille kertyi 54 kappaletta. Ori lopetettiin 26-vuotiaana kaviokuumeen seurauksena.

Prinssin isän emä Remember Me oli kaunis arabialainen täysiverinen tamma. Väriltään tamma oli vaaleanrautias ja säkäkorkeutta sillä oli 159 senttimetriä. Tamma syntyi Sveitsissä upealle arabeja kasvattavalle tilalle loistavien puitteiden keskelle. Remember Me oli suurimman osan elämästään kilparatsuna ja se selkästi nautti kilpailemisesta ja sillä oli kova voitontahto. 4-vuotiaana tammalla aloitettiin kilpaileminen kouluratsastuksessa Helppo B-A tasolla. Remember Me:llä kilpailtiin kouluratsastuksessa 3 vuotta, jonka jälkeen se siirtyi matkaratsun hommiin. Tammalla oli erinomainen kestävyys, jonka ansiosta se pärjäsi matkaratsastuskilpailuissa oikein hyvin. Matkaratsastuksessa tamma kilpaili aktiivisesti 8 vuotta, jonka jälkeen sillä tehtiin muutama varsa. Remember Me oli siitoskäytössä noin 5 vuotta, jolloin se kerkesi saada 4 varsaa. Tamma oli kuitenkin vielä hyvässä vireessä, joten sillä aloitettiin jälleen kilpaileminen, mutta ei kuitenkaan niin aktiivisesti kuin nuorempana. Tällöin Remember Me:llä kilpailtiin sekä koulu- että matkaratsastuksessä, sekä sillä käytiin pyörähtämässä muutamissa estekilpailuissa. Tamman ollessa 22-vuotias se päätettiin jättää kokonaan eläkkeelle. Sille tehtiin kuitenkin eläkeaikana vielä 2 varsaa, jonka jälkeen se päästettiin vihreimmille laitumille.

Jälkeläiset


Prinssi on tarjolla jalostukseen.
 
s.02.08.-15    t. Zaida von Edelsten   e. Cuxhaven Zelda     om. VRL-13534 
s. 06.10.2015 o. Baron von Edelsten  e. Twister II               om. VRL-13534Valmennukset & Päiväkirja

10.01.2016 - Estevalmennus, omistajan kirjoittama
Meillä oli Prinssin kanssa tänään hollantilaisen valmentajan Marcuksen estevalmennus. Sain verrytellä orin kanssa rauhassa ja itsenäisesti samalla kun Marcus vähän katsoi millainen poni olisi kyseessä. Verryttelyn jälkeen Marcus kertoi että poni vaikutti oikein mukavan, mutta herkänoloiselta. Aloitimme hyppäämisen tulemalla yksittäistä maneesin keskellä olevaa pystyä kahdeksikolla. Poni hyppäsi todella rauhassa ja rennosti, eikä se missään vaiheessa oittanut lähteä liian lujaa. Kahdeksikkohyppyjen jälkeen hyppäsimme kaikki radan tehtävät erikseen ennen kuin aloitimme radan menemisen. Esteet olivat noin 90 cm korkeita, joten ne olivat orille varsin helppoja. Hypätessämme yksittäisiä tehtäviä Prinssi alkoi olla jo vähän vireä, joten sain välillä pidättää ponia aika paljon.
Kaikki tehtävät hypättyämme siirryimme rataan. Rata ei ollut mistään helpoimmasta päästä ja se sisälsi aika paljon nopeita käännöksiä sekä linjoja joihin oli katsottava tarkasti askelmäärä hyppyjen väliin. Tulimme aluksi radan 100-105 cm korkeudella. Prinssi oli ensimmäisellä radalla vähän kuumahko ja se lähti muutamille esteille liian kaukaa. Saimme muutamia hyviä hyppyjä radalle, mutta myös niitä huonompiakin tuli.
Toiselle radalle esteet nostettiin 115-125 korkeiksi. Toinen rata olijo parempi vaikka poni kävikin vielä aika kuumana. Paikat onnistuivat hyvin, eikä se lähtenyt liian kaukaa. Ratojen jälkeen tulimme vielä lyhyemmän version radasta, jossa esteet olivat 125-130 cm korkeita ja rata sisälsi 5 estettä. Lyhyellä radalla Prinssi teki todella hienoja hyppyjä etenkin isommille oksereille ja sain todellakin olla tyytyväinen oriin. Marcus antoi vielä vähän palautetta, jonka jälkeen sain loppuverrytellä itsenäisesti hymy huulilla.

06.01.2016 - Kevyttä ratsastusta, omistajan kirjoittama

Tänään oli todella kylmä, ulkolämpötila hipoi -30 astetta. Prinssiä kuitenkin ärsytti tallissa seisominen joten päätin lähteä ratsastamaan sen kevyesti maneesiin. Talutin orin pesupaikalle ja poni näytti tyytyväiseltä päästessään ulos karsinasta. Pesupaikalla otin Prinssiltä sisäloimen pois ja aloitin harjaamaan orin sileää karvaa. Poni oli varsin puhdas, joten harjaamiseen ei kovin kauaa mennyt. Putsasin vielä kaviot, jonka jälkeen raahasin satulan, suitset ja suojat pesupaikalle. Varustin ponin pikaisesti, jonka jälkeen lähdin hakemaan Prinssin omaa fleeceloimea satulahuoneesta. Löydettyäni loimen palasin takaisin pesarille ja heitin loimen orin selkään. Laitoin itselleni vielä kypärän päähän, jonka jälkeen oltiin valmiita lähtöön.
 Päästessämme talllista ulos tuntui kuinka pakkanen puri poskia ja lumi narisi jalkojen alla. Maneesissa ei ollut muita, joten saisimme ratsastaa rauhassa. Nousin ponin selkään ja ori lähti kävelemään reipasta käyntiä eteenpäin heti kun annoin sille luvan lähteä. Prinssillä tuntui olevan aika paljon virtaa ja se korskui jännittyneesti kävellessämme uraa pitkin. Kävelin pitkät alkukäynnit jonka jälkeen otin ohjat lyhyiksi ja aloin työstämään ponia käynnissä. Tein paljon väistöjä ja voltteja sekä hieman myös avotaivutusta. Käeleskelyn jälkeen pyysin orin raviin ja poni päättikin tehdä ravaamisen sijasta isot pystyynhyppäämiset ja muutamat voimakkaat loikat eteenpäin. Sain Prinssin kuitekin rauhoittumaan, mutta ravissa se oli todella vahva ja reipas. Pikkuhiljaa poni alkoi kuitenkin rentoutumaan ja sain sen pyöristymään kunnolla selästään. Laukkaa en nyt ottanut ollenkaan, sillä en halunnut ottaa riskiä että ori tekisi vielä isommat rodeot. Ravaamisen jälkeen käveleskelin jonkin aikaa vielä, jonka jälkeen lähdettiinkin jo talliin.
 Tallissa vein ponin suoraan karsinaansa, jossa riisuin siltä kamat pois ja laitoin sisäloimen päälle. Annoin ponille vielä porkkananpalan, jonka jälkeen lähdin kotiin sisälle lämmittelemään.

18.04.2015 - Kuulumisia, omistajan kirjoittama
Prinssi muutti Edelsteniin 3-vuotiaana Saksasta muutaman muun ponin kanssa. Saksassa sen kanssa ei oltu juurikaan ratsastusjuttuja opeteltu, mutta sitä oltiin kuitenkin irtohypytetty ja juoksetutettu satula selässä. Ori oli nuorena vielä aika arka ja tosi herkkis, mutta kun se alkoi luottamaan minuun niin se uskalsi myös rentoutua. Suomeen saapuessaan Prinssin kanssa päästiin heti aloittamaan ratsukoulutus. Poni oppi asiat todella nopeasti ja sen kanssa ei tullut missään vaiheessa ongelmia. Ensimmäiset hypyt orin kanssa päästiin ottamaan jo muutaman kuukauden päästä ratsastuksen aloittamisesta. 4-vuotiaana Prinssi pääsi hyppäämään ensimmäiset kilpailunsa. Ponia jännitti kilpailuissa hirveästi, mutta sevisimme radasta yhdellä pudotuksessa. Orin ollessa neljä vuotias hyppäsimme vain muutamat kilpailut, mutta sen kääntyessä 5 vuotiaaksi aloimme kilpailla jo aktiivisemmin. Prinssi alkoi nopeasti saada kilpailuista rutiinia ja nousimme hyvää vauhtia ylöspäin.
Tänä päivänä pääsemme hyppäämään orin kanssa jo 120 cm luokkia hyvällä menestyksellä ja tästä on nyt hyvä jatkaa tulevaisuuteen.Kilpailukalenteri


11.04.2015     ERJ     Esteratsastus     Kutsu          120 cm - 03/30
06.06.2015     ERJ     Esteratsastus     Kutsu          120 cm - 02/30
16.06.2015     ERJ     Esteratsastus     Kutsu          110 cm - 03/30
18.06.2015     ERJ     Esteratsastus     Kutsu          110 cm - 01/30
04.06.2015     ERJ     Esteratsastus     Kutsu          120 cm - 04/30
18.06.2015     ERJ     Esteratsastus     Kutsu          120 cm - 01/30
16.06.2015     ERJ     Esteratsastus     Kutsu          110 cm - 02/30
16.06.2015     ERJ     Esteratsastus     Kutsu          110 cm - 03/50
16.06.2015     ERJ     Esteratsastus     Kutsu          110 cm - 02/50
19.06.2015     ERJ     Esteratsastus     Kutsu          110 cm - 01/50
19.06.2015     ERJ     Esteratsastus     Kutsu          110 cm - 06/50
08.08.2015     ERJ     Esteratsastus     Kutsu          120 cm - 02/50
09.08.2015     ERJ     Esteratsastus     Kutsu          120 cm - 04/50

21.09.2015     ERJ     Esteratsastus     Kutsu          110 cm - 05/30
24.09.2015     ERJ     Esteratsastus     Kutsu          110 cm - 01/30
28.10.2015     ERJ     Esteratsastus     Kutsu          110 cm- 04/30
30.10.2015     ERJ    Esteratsastus      Kutsu          120 cm- 05/30
31.10.2015     ERJ    Esteratsastus      Kutsu          120 cm- 04/30
05.11.2015     ERJ    Esteratsastus      Kutsu          120 cm- 04/30
06.11.2015     ERJ    Esteratsastus      Kutsu          110 cm- 05/30
01.11.2015     ERJ     Esteratsastus     
Kutsu          120  cm - 01/50
16.10.2015     ERJ     Esteratsastus     Kutsu           120  cm - 02/30
17.10.2015     ERJ     Esteratsastus     
Kutsu          120  cm - 05/30
21.10.2015     ERJ     Esteratsastus     
Kutsu          120  cm - 03/30
22.10.2015     ERJ     Esteratsastus     
Kutsu          120  cm - 05/30
12.11.2015     ERJ     Esteratsastus     
Kutsu          120  cm - 02/30
13.11.2015     ERJ     Esteratsastus     
Kutsu          120  cm - 01/30
17.11.2015     ERJ     Esteratsastus     
Kutsu          120  cm - 05/30
20.11.2015     ERJ     Esteratsastus     
Kutsu          120  cm - 04/30
18.11.2015     ERJ    Esteratsastus      Kutsu          120 cm- 04/30
18.11.2015     ERJ    Esteratsastus      Kutsu          120 cm- 01/30
30.11.2015     ERJ    Esteratsastus      Kutsu          120 cm- 04/40
28.11.2015     ERJ    Esteratsastus      Kutsu          120 cm- 03/30
03.11.2015     ERJ    Esteratsastus      Kutsu          120 cm- 02/30
05.11.2015     ERJ    Esteratsastus      Kutsu          120 cm- 01/30
07.11.2015     ERJ    Esteratsastus      Kutsu          120 cm- 03/30
10.11.2015     ERJ    Esteratsastus      Kutsu          120 cm- 04/30
23.01.2016     ERJ    Esteratsastus      Kutsu          120 cm- 05/30
25.01.2016     ERJ    Esteratsastus      Kutsu          120 cm- 01/30

KERJ
06.06.2016      KERJ   Kenttäratsastus        Kutsu     CIC2    01/35
10.06.2016      KERJ   Kenttäratsastus        Kutsu     CIC2    03/35

 

   

Virtuaalitalli/Virtuaalihevonen

Ulkoasu ja sen kuva @ 2016 Kira (VRL-13534)