Cuxhaven Zelda   

NIMI

ROTU

SUKUPUOLI

VÄRI, SÄKÄKORKEUS

SYNTYNYT

Cuxhaven Zelda "Zelda"

Saksalainen ratsuponi (50%)

Tamma

Ruunikonkirjava, 147cm

01.01.2015, Saksa  , 21-vuotias

OMISTAJA

KASVATTAJA

PAINOTUSLAJI

KOULUTUS

REKISTERINUMERO

Miia (VRL-13534)

Paul Cuxhaven (evm)

Esteratsastus

re 130cm

VH15-029-0245
Luonnekuvaus

                                                                                  Cuxhaven Zelda on lopetettu 05.01.2017. Kiitos kaikesta ♥


Hoitaessa Zelda voi olla hieman kiukkuinen neiti, mutta päättäväisellä hoitajalla tamma eiuskalla kiukutella niin paljoa. Muualta harjaaminen onnistuu helposti, mutta mahasta ja jalkojen sisäpuolilta harjaus saattaa olla Zeldan mielestä epä mukavaa, jolloin se saattaa vetää korviaan luimuun ja huiskia hännällä. Satulan laitto ei tammaa haittaa muuten, mutta vyön kiristämisestä tämä rouva ei tykkää, se saattaa yrittää purra ja kuopia vihaisesti, mutta napakka kielto saa tamman tyytymään kohtaloonsa. Kuolaimet Zelda ottaa onneksi helposti suuhunsa, joten suitsimisessa ei ole ongelmaa.
Taluttaessa Zelda on vaihteleva, välillä se laahustaa perässä ja joskus taas sillä on kovakin kiire. Laitumelle tai tarhaan vietäessä tammalla saattaa olla kärsivällisyyden puutetta kun porttia avataan, mutta ei se sentään portista rymistä läpi.

Ratsastaessa Zelda voi olla aluksi aika hidas reagoimaan avuille, mutta se virkeytyy siitä pikkuhiljaa vertessään. Tamma ei ole mitenkään erityisen herkkä avuille, mutta se kuitenkin kuuntelee niitä hyvin. Liiallinen raipan käyttö saattaa saada Zeldan pukittelemaan ja jumittamaan paikoillaan, joten raippaa kannattaa käyttää vain jos pohje ei oikeasti riitä. Tamma osaa kulkea muodossa joka askellajissa, mutta se vaatii vähän ratsastusta. Zelda osaa perus koulujuttuja, pohkeenväistötö, avot, sulut, laukanvaihdot, lisäykset yms.
Esteillä Zeldalla ei ole tietoakaan hitaudesta, se on kuuma, vahva ja ketterä poni. Tammalle ei kannata ihan kokematonta ratsastajaa laittaa, koska Zeldan niska on pidettävä hyvin ylhäällä, tai muuten se saattaa vetää päänsä esteen jälkeen alas jolloin ratsastaja saattaa tippua. Ennen estettä Zelda imee aika reilusti ja saattaa olla hyvinkin vahva, joten ratsastajan on pysyttävä hyvin pystyssä, ettei se päse menemään liian kovaa. Tamma ei kyttää mitään erikoisesteitä, joten niiden kanssa ei ole mitään ongelmaa. 
Maastossa Zelda on aika perus puksusuttaja, mutta se on sieäkin vahva joten sinne kannattaa ottaa myös vahvempi kuolain. Tamma kulkee maastossa hyvin niin yksin kuin kaverin kanssa.
Kisapaikalla Zelda on vireä ja kiinnostunut ympäristötstään. Verryttelyssä tamma käyttäytyy hyvin, mutta se saattaa välillä vähän hirnahdella muille hevosille. Radalla poni keskittyyhyvin olennaiseen, eikä se kyylää mitään kisaradan ulkopuolella olevaa. Lastauksessa saattaa joskus olla pientä ongelmaa, poni saattaa hidastella koppiin menemistä joskus mahdollisimman paljon, mutta kyllä se sinnekkin menee sitten lopulta.

 

Sukutaulu

 

i Chemnitz (evm)

ii Berline (evm)

iii Rowlands Oswald Otto (evm)

iie Hildesheim Edelina (evm)

palkinto

ie Brunetta (evm)

iei Ross (evm)

iee Dortmund Caudia (evm)

e Clarimond (evm)

palkinto

ei Zacharia's Lucas (evm)

palkinto

eii Theodorus (evm)

palkinto

eie Brandenburg der Havel (evm)

ee Delma (evm)

palkinto

eei Bergisch Gladbach (evm)

palkinto

eee Midnight Delia Dancer Lady (evm)

 
Zeldan emä Clarimond on Kanadassa syntynyt pinto  poni tamma. Väriltään tamma on ruunikonkirjava ja säkäkorkeutta sillä on 147 senttimetriä. Luonteeltaan poni oli hieman tammamainen, mutta kuitenkin ystävällinen tapaus. Ratsastessa se oli reipas ja todella kuuliainen. Clarimond aloitti kilpauransa Kanadassa nuoren ratsastajansa kanssa. Tammalla kilpailtiin esteratsastuksessa 100cm luokkia, sekä se pääsi silloin tällöin pyörähtämään lännenratsastuskilpailuissa harjoitusmielessä. Clarimondin kasvattajan ystävä Saksasta oli halukas ostamaan tamman kun kasvattajalla ei aika meinannut riittää tamman kanssa touhuamiseen. Tammalla sitten alkoi pian pitkä matka kohti Eurooppaa. Saksassa Clarimondilla kilpailtiin vielä jonkin verran, mutta pian se jätettiin siitoskäyttöön. Clarimond varsoi yhteensä 3 tervettä varsaa, jonka jälkeen se sai jäädä ansaitsemilleen eläkepäiville.

Zeldan emän isä Zacharia's Lucas oli rautiaankirjava 148 senttimetriä korkea pinto poni ori. Ori syntyi Kanadassa lännenratsastustallille, jossa sillä ratsastettiin lännen- ja engalantilaisella tyylillä. Luonteeltaan herra oli kiltti, mutta ratsastaessa se oli vähän haastava. Nuorena Lucas sai viettää aikaansa isossa laumassa, talvisin pihatossa ja kesäisin laitumella. Ratsukoulutuksen jälkeen orilla aloitettiin kilpailemaan lännenratsastuksessa. Ori ei kuitenkaan menestynyt lännenratsastuksessa kovin hyvin, mutta se rakasti hyppäämistä, joten sillä päätettiin kokeilla hyppäämistä. Esteillä Lucas nautti selkästi ja yritti parhaansa, joten sille alettiin etsiä kotia jossa se pääsisi kilpailemaan estepuolella. Koti löytyi nopeasti naapurikaupungista, johon se muutti sitten heti kauppakirjojen tekemisen jälkeen. Lucas pääsi hyppäämään uudessa kodissaan 90-100 cm luokkia hyvällä menestyksellä. Kilpauran jälkeen ori jäi siitoskäyttöön. Lucakselle ehti kertyä 20 jälkeläistä, kunnes se jouduttiin lopettamaan ähkyn seurauksena 20-vuotiaana.

Zeldan emänemä Delma oli Yhdysvalloissa syntynyt ruunikonkirjava pinto poni tamma. Neidiltä löytyi säkäkorkeutta 146 senttimetriä, mutta pienestä koostaan huolimatta se oli todella nopea ja ketterä poni. Luonteeltaan se oli aika pippurinen, mutta mikään mahdoton tapaus se ei ollut. Nuorena Delma asui suuressa laumassa ja se ehti saada 2 varsaa ennen ratsukoulutuksen alkua. Varsomisten vuoksi tamma jäi koulutukseltaan aika paljon jälkeen muita ikäisiään, mutta nopean oppivuutensa vuoksi Delma sai pian ikätoverinsa kiinni. Tamma aloitti kilpailunsa lnnenratsatuksessa ja se kilpaili western pleasurea ja reiningiä. Delma menestyi kilpailuissa kiitettävästi ja se saihyvän maineen. Delman omistajalta kuitenkin lopahti into ratsastamiseen, joten hän laittoi Delman myyntiin.Tamma sai kotinsa pieneltä tallilla, jossa sillä aloitettiin kouluratsastuksessa kilpaileminen. Delmalla päästin kilpailemaan Helppo A tasoisissa luokissa hyvällä rutiinilla, jonka jälkeen se jätettiin eläkkeelle. Delma oli siitoshevosen hommissa melkein koko loppu elämänsä ja se ehti saada yhteensä 7 jälkeläistä. Tamma lopetettiin 25-vuotiaana iän tuomien vaivojen seurauksena.

Zeldan isä Chemnitz oli huipputason estehevonen, jolla tuntui riittävän kykyä vaikka mihin. Ori syntyi Iso-Britanniassa täysiverisiä kasvattavalle tilalle, josta se myytiin pian Saksaan laadukkaalle kilpatallille. Ori oli väriltään ruunikko ja säkäkorkeutta siltä löytyi 170 senttimetriä. Rodultaan ori englantilainen täysiverinen. Chemnitzin koulutti yksi Saksan parhaista ratsuttajista, joten se pääsi heti hyvään oppiin. Orilla kilpailtiin aluksi pienemmissä luokissa, mutta se nousi nopeasti 140-150 senttimetrin luokkiin. Chemnitz voitti Saksan mestaruuden sekä se saavutti myös Euroopan mestaruuspronssia. Ori starttasi myös muutamat kenttäkilpailut, mutta esteet olivat kuitenkin sen juttu. Chemnitz oli hyvä suorittaja, ja sillä oli hyvä työmoraali. Käsiteltäessä herra oli aavistuksen orimainen, mutta sitä sai käsiteltyä kuitenkin helposti. Kilpauran jälkeen ori palasi takaisin syntymäkotiinsa jossa se pääsi siitosorin hommiin. Chemnitz astui noin 100 tammaa, joista 97 varsoivat. Siitosuran ohessa Chemnitz pääsi nauttimaan rauhallisista maastolenkeistä kasvattajansa kanssa. Kokonaan eläkkeelle ori jäi 23-vuotiaana ja se lopetettiin 25-vuotiaana vanhuuden vuoksi.

Zeldan isän isä Berline oli englantilainen täysiverinen ori. Väriltään Berline oli 169 senttietriä korkea ja väriltään se oli tummanruunikko. Ori syntyi Iso-Britanniassa esteratsastukseen painottuneelle tallille. Varsana Berline sai viettää aikaansa kahden muun samanikäisen varsan kanssa, mutta ratsukoulutuksen alkaessa ori siirrettiin tarhailemaan yksin. Berline oli ratsukoulutuksen aikaan aika säpäkkä tapaus, mutta se rauhoittui samaa tahtia kuin ikää tuli. Berline aloitti kilpailemisen helpoista esteluokista ja siirtyi pikkuhiljaa vaativammalle tasolle. Lopulta ori pääsi kilpailemaan 130-135 senttimetrin luokkia kansainvälisellä tasolla. Berline kipaili myös monissa mestaruuskilpailuissa hyvin menestyen. Orilla alettiin kilpailemaan myös kenttää kun se oli saanut hyvän rutiinin esteiltä 130-135 cm tasolta. Berline kilpaili kenttää muutaman kauden, jonka jälkeen se jätettiin siitoskäyttöön. Berline sai yhteensä 33 jälkeläistä, jotka kilpailevat hyvällä menestyksessä 120-140 cm luokissa esteratsastuksessa. Berline lopetettiin 24-vuotiaana vanhuuden vuoksi.

Zeldan isän emä Brunetta oli rautias engalntilainen täysiverinen tamma. Säkäkorkeutta neidiltä löytyi 168 senttimetriä. Tamma syntyi Iso-Britanniassa täysiverisiä kasvattavalle tallille. Luonteetaan Brunetta oli aika kuuma ja vaativa tapaus, mutta oikean ratsastajan kanssa se oli oikein mainio kaveri. Tamma astutettiin kerran ennen ratsukoulutuksen alkua, mutta se ei silti jäänyt kovinkaan paljoa koulutuksessa jälkeen. Brunetalla alettiin kilpailemaan kenttäratsastuksessa sen ollessa 7-vuotias. Tamma pääsi kilpailemaan kenttäratsastuksessa hyvällä menestyksellä kansallisella tasolla. Tamma myytiin kuitenkin toiselle puolelle Britanniaa, jossa se pääsi kilpailemaan estepuolella. Esteillä Brunetta kilpaili 120-125 cm luokkia juonioriratsastajan kanssa. Tammalle tuli kuitenkin jännevamma sen ollessa 14.vuotias, joten se sai jäädä sitten siitoskäyttöön. Brunetalle tehtiin 5 varsaa, jonka jälkeen se lopetettiin jännevammasta aiheutuneen jatkuvan kipuilun vuoksi.


Jälkeläiset


Zelda on tarjolla jalostukseen.

s.02.08.2016   t. Zaida von Edelsten      i. My Surprise  om. VRL-13534 
s. 05.11.2016   o. Waldo von Edelsten    i. Stanley II     om. VRL-14333

Kilpailukalenteri


09.04.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        120 cm- 01/30
16.05.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        130 cm- 04/30
18.05.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        130 cm- 03/30
14.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        120 cm- 02/30
16.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        120 cm- 06/30
18.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        120 cm- 02/30
12.04.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        120 cm- 04/30
17.05.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        130 cm- 03/30
18.05.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        130 cm- 02/30
18.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        120 cm- 02/30
14.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        120 cm- 02/30
12.06.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        120 cm- 04/50
03.08.2015     ERJ     Esteratsastus    Kutsu        120 cm - 05/50
04.08.2015     ERJ     Esteratsastus    Kutsu        120 cm - 04/50
15.08.2015     ERJ     Esteratsastus    Kutsu        120 cm - 06/40
03.08.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        130 cm- 06/37
20.08.2015     ERJ     Esteratsastus    Kutsu        120 cm - 05/40
04.08.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        130 cm- 04/37
06.08.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        130 cm- 04/37
18.08.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        130 cm- 05/30
27.10.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        120 cm- 05/30
03.11.2015     ERJ     Esteratsastus    Kutsu        120  cm - 04/30
04.11.2015     ERJ     Esteratsastus    Kutsu        120  cm - 01/30
05.11.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        120 cm- 01/30
05.11.2015     ERJ     Esteratsastus    Kutsu         120  cm - 02/50
09.11.2015     ERJ     Esteratsastus    Kutsu        120  cm - 04/70
18.10.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        120 cm- 04/30
19.10.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        120 cm- 03/30
13.11.2015     ERJ     Esteratsastus    Kutsu        120  cm - 02/30
19.11.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        120 cm- 01/30
22.11.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        120 cm- 04/30
23.11.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        120 cm- 01/30
24.11.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        120 cm- 02/30
21.11.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        120  cm - 06/40
27.11.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        120  cm - 01/40
05.12.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        120  cm - 01/30
05.01.2016     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        120  cm - 01/30
05.01.2016     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        120  cm - 03/30
23.11.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        120  cm - 02/16
07.12.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        130  cm - 01/30
02.11.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        120  cm - 03/30
15.11.2015     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        120  cm - 02/30
23.01.2016     ERJ    Esteratsastus     Kutsu        130  cm - 01/30

 

Valmennukset & Päiväkirjat

   

10.11.2015 - Estevalmennus, omistajan kirjoittama
Tänään meillä oli Zeldan kanssa estevalmennus. Valmentajana meillä oli tänään Marcus, joka oli valmentanut minua toisella ponilla.Olin verkkaillut jo itsenäisesti, kun Marcus saapui paikalle. Aloimme saman tien hyppäämään ja ensiksi tehtävänä oli yksittäinen pieni pysty, jota ennen oli 3 maapuomia yhden laukan välillä. Kun Marcus oli selittänyt tehtävän, nostin laukan ja Zelda lähti esteelle korvat hörössä. Tamma vähän innostui turhan paljon ja puomien välit tulivat aika ahtaaksi ponin mennessä vähän turhan reippaasti. Tulin samallalailla toisen kerran ja sitten tulimme paremmin. Ratamme oli tänään aika tekninen 9 esteen rata, joka sisälsi sarjoja ja kaarevia linjoja. Hyppäsimme ensin kaikki radan tehtävät yksittäisenä noin 100 cm korkeudella. Zelda oli aika villi ja se vähän hätäili, mutta se teki kuitenkin hyviä hyppyjä. Kun olimme hypänneet kaikki tehtävät läpi, Marcus kertoi vielä radan kokonaisuudessaan ja nosti esteet 110 cm korkeudelle. Ensimmäinen rata oli vähän epätasainen, koska Zelda tuli vähän vahvaksi ja villiksi, joka johtui varmaan pienestä hyppytauosta. Toiselle radalle emme sitten vielä nostaneet esteitä ja tulimme radan jälleen 110 cm korkeudella. Toinen rata oli jo paljon parempi, vaikka poni olikin edelleen aika vahva. Viimeiselle radalle esteet nostettiin 120-130 cm korkeiksi. Zelda innostui vähän isommista esteistä, mutta se pysyi kuitenkin hyvin tasaisena. Tamma teki todella hyviä ja pyöreitä hyppyjä, sekä se oli nopea takajaloistaa. Marcus kehui meitä aika paljon ja antoi vinkkejä myös itsenäiseen ratsastukseen. 
 
03.04.2015  - Vaelluksella, omistajan kirjoittama
Tänään lähdimme Zeldan kanssa parin tunnin maastolenkille kahden muun ratsukon kanssa. Muut ratsastjat olivat talllityöntekijöitä, jotka liikuttavat Edelstenin poneja säännöllisesti. Harjasimme ja varustimme ponit pikaisesti, jonka jälkeen nousimme tallin pihassa selkään. Zelda pyöri levottomasti paikoillaan kivutessani selkään, sillä se tiesi, että kohta lähdettäisiin maastoon. Kun kaikki olivat valmiita, suuntasimme kohti metsäpolkua, josta pääsisimme avaralle peltotielle. Metsäpolulla tuoksui keväältä ja Zelda käveli tyytyväisen näköisenä korvat hörössä. Päästessämme peltotielle ponit tulivat vähän menohaluisemmaksi ja päätimme siirtää ne raviin. Zelda pyrki välillä laukalle, mutta sain rauhoiteltua tammaa rauhallisella äänellä. Ravasimme jonkjn aikaa kunnes siirsimme ponit käyntiin. 
 
16.03.2015 - Tervetuloa Suomeen Cuxhaven Zelda, omistajan kirjoittama
Kello oli noin 5 aamulla, ja olin vihdoin päässyt kotipihaan kera rekkalasti poneja. Avasin lastaussillan ja sieltä kurkisti 6 erinäköistä ponia. Otin kaikki ponit järjestyksessä ulos rekasta ja talutin ne uusiin karsinoihinsa. Kaikki ponit näytti sopeutuvan hyvin uuteen kotiinsa, joten kerkesin tarkkailla jokaista ponia vähän enemmän. Olin käynyt jo muutaman ponin luona, jonka jälkeen kävin katsomassa ponia nimeltä Cuxhaven Zelda. Lempinimen tälle tammalle sai keksittyä aika helposti ja siitä tuli ihan vain Zelda. Karsinaan en viitsinyt mennä tammaa häiritsemään, kun se näytti sen verran väsyneeltä, joten päätin ihastella siitä karsinan ulkopuolelta. Tamman häntä oli mennyt näköjään vähän takkuun, mutta voisin selvittää sen huomenna. Zeldan riimu näytti olevan myös vähän kärsinyt, joten päätin käydä hakemassa sille uuden riimun. Löysin kivan violetin riimu, joka sopisi sille varmaan ihan hyvin. Vaihdoin tammalle uuden riimun päähän, jonka jälkeen kävin katsomassa vielä muutamaa muuta ponia. Tarkastuskierroksen jälkeen lähdin toimistoon ja tein siellä kaikille poneille omat nimikyltit. Zelda sai nimikyltin jossa oli vaaleanpunainen pohja ja siinä luki valkoisella tekstillä tamman oikea nimi ja kutsumanimi. Nimikylttejä en tänään enää jaksanut kiinnittää, joten jätin ne toimiston pöydälle odotamaan huomista. Huomenna en tulisi itse tekemään aamutallia, että saisin nukkua edes jonkin aikaa. Aamutalliin tuli muutama tallityöntekijä joille kirjoitin pikaisesti ohjelistan uusien ponien hoitamista varten. Tämän jälkeen lähdin rättiväsyneenä nukkumaan.

Virtuaalitalli/Virtuaalihevonen

Ulkoasu © Kira VRL-13534 206
Ulkoasun kuvat © Nils Lidën & NapaneeGal (CC BY-NC 2.0)